Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

Piet Doedens: Oud-strafpleiter

Was het vroeger beter gesteld met de advocatuur? Was het in ieder geval anders? Graag attendeer ik de jongere juristen onder ons op een aantal profielbeschrijvingen van ex-advocaat Piet Doedens. In het Utrechtse bekend om de lokatie van zijn kantoor (Oudegracht), in het juridische met name om zijn hoofdrol in de Zaanse paskamermoord.

Het NRC-artikel uit 1995 laat ons zien hoe actuele onderwerpen 15 (!) jaar geleden ook al speelden. Bijvoorbeeld:

Buigen of opstaan in de rechtszaal vindt hij potsierlijk. Het liefst zou hij magistraten begroeten met het Drentse 'moi'.

Ook interessant is het om over zijn motieven te lezen:

Soms, zegt Piet Doedens, is het prettig dat je kunt opkomen voor de underdog. [...] Maar ik ben geen Florence Nightingale. Ik doe dit soort zaken omdat er muziek in zit.'

Als strafpleiter was Doedens een goed voorbeeld van - in de typering van Parker - een echte belangenbehartiger. Noch immoreel noch idealistisch.

- De stuntman van het strafrecht; Advocaat Piet Doedens, pleiter buiten het dossier om, NRC (abonnee), 04-03-1995
- Strafpleiter Piet Doedens: een levende legende!, Elsevier, 19-08-2008
- Piet Doedens, ex-strafpleiter; toch wel ergens vrienden, Volkskrant, 20-12-2008
 

Deel deze pagina...