Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

14. Moet je wel als advocaat een getuigenlijst overhandigen aan je gewelddadige cliënt?

Een interessant dilemma voor strafrechtadvocaten (in navolging op een link die via het LEF binnenkwam). Kun je als advocaat de lijst met getuigen wel overhandigen aan je cliënt als je weet dat de getuigen hierdoor hun leven niet meer zeker zijn? De juristen die de Quantanoma-Bay-gevangenen bijstonden, werd dit door velen destijds verweten (dit betrof toen een lijst met namen van Amerikaanse soldaten e.d.).

In deze Amerikaanse zaak smokkelde een advocate een lijst met getuigen t.b.v. haar cliënt. Uiteindelijk resulteerde dit in de moord op één van de getuigen. De advocate besloot vervolgens haar praktijk op te geven al is het niet direct duidelijk of er een direct verband is. De juriste wil niet verder commentaar geven.

Lawyer resigns from practice of law because of hit list, Examiner.com, 18-11-2010
 

Deel deze pagina...