Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

Moet een rechter zelf ervaren hebben hoe een straf aanvoelt voordat hij of zij deze kan opleggen?

Los van de praktische beperkingen (welke rechter zal willen ervaren hoe het voelt om levenslang in de gevangenis te zitten?) is de vraag natuurlijk interessant. Het item is ook nauw verbonden aan de vraag of een rechter juist wel of niet een voorval moet hebben meegemaakt voordat hij of zij hierover kan oordelen. Er zijn onderzoeken die laten zien dat persoonlijke voorvallen invloed kunnen hebben op de afweging tot en soms zelfs op de uitkomst van een oordeel. Zwart-wit: heb je zelf armoede meegemaakt dan oordeel je anders over iemand die steelt uit armoede dan als je dit niet hebt meegemaakt.

In navolging op onderstaand bericht de volgende stelling: een rechter die zelf een enkelband probeert, is een betere rechter dan de rechter die dit niet doet.

Rechter probeert enkelband uit, De Stentor, 06-06-2011
 

Deel deze pagina...