Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

Twitterregels rechtbank Almelo: mag een rechter op Twitter berichten over diens politieke voorkeur?

De rechtbank Almelo heeft als eerste rechtbank in Nederland twitterregels. Meer in het algemeen betreft het richtlijnen voor het gebruik van sociale media door rechters. TC Tubantia heeft in navolging hierop een aantal tweets van rechter Sylvia Taalman voorgelegd aan rechtbankpresident Fred van der Winkel om te beoordelen of met de nieuwe richtlijn in de hand de tweets acceptabel zijn of niet (lezenswaardig).

De uitkomsten van deze kleine test als hiermee de richtlijnen zijn niet zonder discussie. De twittercode stelt ons met name de vraag in hoeverre een rechter zijn of haar politieke voorkeuren mag uiten via twitter. Dit wordt duidelijk met de volgende tweet van Taalman:


Is deze tweet acceptabel? Van der Winkel oordeelt negatief: het is niet verstandig de eigen politieke voorkeur naar voren te brengen. Dat zet de onpartijdigheid van de rechter op het spel. Onder andere op PowNed lezen we echter het belangrijkste tegenargument:
Rechters zouden juist hun politieke kleur voor een proces bekend moeten maken. Zo kun je juist toetsen of er sprake is van voor ingenomenheid.

Daarom: moet de politieke voorkeur - als een rechter dat zou willen - via Twitter openbaar kunnen worden gemaakt of niet?

Regels voor twitteren bij Almelose rechtbank, TC Tubantia, 11-06-2011
Rechtbank hanteert twitterregels, PowNed, 11-06-2011
 

Deel deze pagina...