Ik werd nog gewezen op de interessante casus van Alan Turing: op het snijvlak van rechtvaardigheid en rechtmatigheid. Of zoals sommige comments aangeven: tussen LAW (natural law) en law (positief recht). De geniale Britse informaticus en wiskundige Alan Turing - een autoriteit in zijn vak en geroemd om zijn rol tijdens WOII - werd in 1952 vervolgd voor het hebben van een homorelatie. Zijn straf: gevangenisstraf in te ruilen tegen chemische castratie met oestrogeeninjecties. Turing liet het uiteindelijk niet zover komen en pleegde zelfmoord in 1954.

Anno 2012 wordt de straf als onrechtvaardig gezien. Homo's veroordelen tot chemische castratie is om meerdere reden gelukkig nu ondenkbaar. Ook in juridische zin. In de jaren zestig was dit in het Verenigd Koninkrijk echter nog wel geldend recht (rechtmatig).

Zou het niet beter zijn om het vonnis achteraf nietig te verklaren? Meerdere instanties en mensen (zelfs in petitievorm) vonden - 100 jaar na de geboortejaar van Turing - van wel en deden opnieuw een verzoek hiertoe aan de huidige regering. Het is tijd voor postuum eerherstel. De Britse regering oordeelde afgelopen week dat een nietigverklaring er echter niet in zat en volgde hierbij de vorige regering: 'we gaan het vonnis niet herroepen'. Premier Gordon Brown had in 2009 reeds excuses aangeboden maar meer zit er niet in.

De Minister of State van het Ministerie van Justitie, Lord McNally, wijst er nog op dat Turing destijds veroordeeld is op basis van geldend en dat hij dit kon weten. Het is niet aan de Britse regering om dit te veranderen maar enkel om herhaling in de toekomst te voorkomen:
"A posthumous pardon was not considered appropriate as Alan Turing was properly convicted of what at the time was a criminal offence. He would have known that his offence was against the law and that he would be prosecuted."
Meer lezen:
Government rejects a pardon for computer genius Alan Turing, The Guardian, 07-02-2012
Government rejects pardon request for Alan Turing, BBC, 06-02-2012
PM apology after Turing petition, BBC, 11-09-2009
Alan Turing, Wikipedia