Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

Gedrag rechters onderzocht na uiting twijfel door andere rechters.

NRC Handelsblad meldt dat twee strafrechters in Breda voorlopig geen zaken meer doen in afwachting van de uitkomst van een onderzoek naar “serieuze integriteitschending”. De twee rechters hebben mogelijk een ontoelaatbaar overleg met de officier van justitie gehad inzake een deskundige. Een overleg dat niet werd gemeld toen hun zaak voor de wrakingskamer kwam. De krant meldt dat president Henk Naves van de rechtbank in Breda de twee magistraten om deze reden “in de luwte heeft gezet”.

De kwestie kwam aan het rollen nadat andere rechters de zaak overnamen en hun twijfel uitspraken. Een teken dat het rechtssysteem op dit punt adequaat lijkt te werken? Of is het enkel een teken van moed?

Rechters om integriteit van strafzaken gehaald, NRC, 11-02-2012
 

Deel deze pagina...