Het is de nachtmerrie van elke kleine werkgever: een langdurig zieke werknemer. De financiële gevolgen zijn namelijk niet mals. Ook u als kleine werkgever moet volgens de wet twee jaar lang loon doorbetalen. Is dit eigenlijk wel rechtvaardig? Ik vind van niet. In deze blog leest u waarom ik dit vind en hoe wél recht kan worden gedaan.


(voor zover bekend en kunnen vinden: rechtenvrij; anders graag contact)

Stel dat u een kleine werkgever hebt met twee werknemers in dienst.
Wat als er één werknemer ziek wordt?

50% van de werkcapaciteit valt weg, dus u moet een nieuwe werknemer aannemen. Ook moet u kosten maken om de zieke werknemer z.s.m. terug te laten keren naar zijn werk. Als klap op de vuurpijl, moet u ook nog eens twee jaar lang loon doorbetalen. U begrijpt wel: de kosten stapelen zich op.
   
In de politiek is er al veel over dit onderwerp gesproken.

Ergens voelen mensen wel aan dat dit niet altijd even eerlijk is voor de kleine werkgever. Werkgeversorganisaties hebben zich dan ook hard gemaakt voor de kleine werkgevers. Werknemers(organisaties) hebben geen bezwaar tegen het ontlasten van kleine werkgevers. Tenminste, zolang dit niet ten koste gaat van hún rechten en als dat betekent dat er meer mensen in vaste dienst worden genomen.

Na jarenlang overleg en enkele andere maatregelen, was het eindelijk zover. Op 20 december 2018 kondigde de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuwe maatregel aan: de MKB-verzuim-ontzorg-verzekering.

De MKB-verzuim-ontzorg-verzekering zou dé optimale oplossing
worden voor het ontzorgen van de kleine werknemers.
  
Per 1 januari 2020 gaat deze nieuwe verzekering in. Wat het inhoudt? Deze verzekering dekt het financiële risico. Ook helpt het de kleine werkgever bij zijn verplichtingen en taken die de kleine werkgever heeft bij zieke werknemers.

Misschien denkt u: prima, maar moet ik die premie voor
die nieuwe verzekering nu uit eigen zak betalen?

Ja en nee. Ja, want u krijgt geen rechtstreekse vergoeding van de overheid. Nee, want u kunt een bijdrage ontvangen in de vorm van een premiekorting op de loonbelasting. Met het bedrag dat u korting krijgt, zou u een ziekteverzuimverzekering kunnen afsluiten.

Persoonlijk sta ik niet te juichen om deze nieuwe
MKB-verzuim-ontzorg-verzekering.

Waarom? Op het eerste gezicht lijkt het een prima regeling. Het komt de kleine werkgevers tegemoet en tegelijkertijd behoudt het de rechten van de werknemers.

Maar het geeft mij een vies nasmaakje. Het zit in de constructie van premiekorting via de loonbelasting als vergoeding voor de verzuimverzekering. Deze constructie is veel te ingewikkeld en omslachtig.

Het wordt ingewikkeld doordat u een MKB-verzuim-ontzorg-verzekering kunt afsluiten, maar de vergoeding niet rechtstreeks kunt krijgen. De vergoeding loopt via een korting op de loonbelasting. Ik verwacht dat veel kleine werkgevers niet op zo’n ingewikkelde wijze zitten te wachten. Zij vinden waarschijnlijk de wet- en regelgeving al complex genoeg.

En daarnaast: waarom zouden we akkoord gaan
met deze oplossing als het nog beter kan?
  
Ik denk namelijk dat als de overheid het tweede ziektejaar overneemt, dit een nog betere oplossing is. Dit is eerlijk en simpel. De werknemers behouden allereerst hun rechten. Daarnaast worden de kleine werkgevers ontlast. Ook is het simpel, want de kleine werkgever houdt zich alleen bezig met het eerste ziektejaar. Het tweede ziektejaar is dan het pakkie-an geworden van de overheid.

(naam bekend bij de redactie)