Boek: De grenzen van de wet
Auteur: Scott Turow
Uitgave: Luitingh (2007)

----------

Beschrijving
George Mason lijkt geslaagd in het leven. In SMARTENGELD leerden we hem kennen als strafpleiter, maar die tijd ligt ver achter hem. Op zijn negenenvijftigste is hij al bijna tien jaar rechter bij het Hof van Beroep in Kindle County.

Maar als een verontrustende, gruwelijke verkrachtingszaak aan hem wordt voorgelegd begint de rechter vragen te stellen over de aard van de wet en zijn eigen verhouding tot die wet.

----------

Recensie rechtsethiek.nl
Een "legal thriller" met als centraal thema "wie zijn wij om over de ander (juridisch) te oordelen”. De context is Amerikaans (Kindle County) maar dat maakt het verhaal niet minder. De basisingrediĆ«nten zijn goed: een rechter (George Mason) moet – met twee collega’s – oordelen over een moeilijke verkrachtingszaak die vol in de aandacht staat. Makkelijk wordt het niet: de collega’s van George Mason denken anders over de juridische merites dan hij. Eigen belangen (wel of niet herkozen worden als rechter) spelen hierbij ook een rol. Bijkomend probleem is dat de zaak George Mason doet denken aan een voorval dat hijzelf vroeger heeft meegemaakt. Ondertussen heeft hij ook nog eens te maken met een stalker en zijn doodzieke vrouw.

Het dilemma dat geschetst wordt is hiermee om te beginnen interessant! De manier waarop Turow schrijft, maakt het boek vervolgens een echte page-turner. Het boek schiet echter helaas op twee grote punten tekort. Het moreel filosofische probleem dat George Mason overvalt (wie zijn wij om te oordelen) wordt maar minimaal uitgewerkt. De vraag stellen, is in dit geval nog niet hem beantwoorden. Nu kan dit niet verwacht worden gezien het genre maar Turow gaat nu wel erg snel. Daarnaast overvalt het plot. Ineens krijgt de lezer te horen wie de stalker is om daarna te het grote waarom erachter te moeten lezen. Hierbij wordt het geven van nieuwe informatie niet geschuwd (een doodzonde voor een goede thriller).

Bruikbaarheid voor ethiekcolleges: 5 van de 10.