Interessante documentaires op gebied van beroepsethiek
 

Hieronder vind je een overzicht van films, podcasts, series en documentaires die voor juristen (in opleiding) interessant kunnen zijn. Het zijn allemaal video's (opnames):

  • waarin juristen worden gevolgd of een rol hebben,
  • waarbij meer of minder expliciet diverse morele dilemma's aan bod komen of uit afgeleid kunnen worden of er voorvallen zijn waar hun integriteit of die van anderen wordt geraakt.

Je zult zien dat veel uit onderstaande lijst gaat over (onopgeloste) moordzaken, waarheidsvinding, tunnelvisie e.d. In de praktijk zie je namelijk dat juist op dit vlak veel uitkomt. Omdat dit leidt tot allerlei interessante dilemma's en kennis hiervan - door veel auteurs - wordt gezien als onderdeel van beroepsethiek (*) heb ik deze ook opgenomen. 

De vraag is natuurlijk wel steeds in hoeverre bepaalde justitiële dwalingen (of meer algemeen video's) kenmerkend zijn voor een heel rechtssysteem of dat het alleen uitzonderingen zijn. Je moet in ieder geval oppassen met het te gemakkelijk doorvertalen van Amerikaanse series naar de Nederlandse situatie. Helemaal nu producers / bedenkers ook zelf weer de waarheid geweld aan kunnen hebben gedaan (voor meer drama-effect, meer clicks, een hogere rating e.d).

Een aantal tips zijn trouwens afkomstig van studenten (en moet ik zelf ook nog kijken). Hiervoor dank!!

Heb je aanvullingen? Ik lees het graag! (zie contact voor mailadres). Ik zal trouwens niet continu de correctheid van de linkjes controleren. Zo komen en verdwijnen bij streamingdiensten als Netflix continu series. Mogelijk moet je dus even zoeken naar de video.


Juridische beroepsethiek: films, tv-series, podcastst en documentaires

In alfabetische volgorde:

A fall from grace - In deze film wantrouwt een jonge advocate een bekentenis van een vrouw van de moord van haar man (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/81127902)

Better Call Saul - Netflix-serie (6 seizoenen), is een spin-off van Breaking Bad. We volgen de louche advocaat Jimmy McGill en de advocate Kim Wexler. De serie wordt in Amerika ingezet bij ethiektrainingen (waarbij met name de keuzes die Kim moet maken centraal staan). https://www.netflix.com/title/80021955 

De laatste sociaal advocaten - Mensen die een juridisch conflict hebben kunnen niet altijd een dure advocaat betalen. De sociaal advocaat kan dan redding bieden. Het kabinet vindt de sociale advocatuur echter maar duur en ziet liever (commerciële) rechtsbijstandsverzekeraars dit oppakken. Over het werk van de sociaal advocaten en wat hun motiveert. https://www.npostart.nl/2doc/09-11-2020/KN_1715911

De verdediging van Robert M.  - Een interessant (en uniek) verslag van de grootste zedenzaak uit de Nederlandse geschiedenis vanuit het perspectief van de advocaten van de hoofdverdachte. Zie: https://www.2doc.nl/documentaires/2013/09/verdediging-van-robert-m.html Deze documentaire heb ik lang gebruikt om studenten / cursisten te laten zien en te laten nadenken over mogelijke morele dilemma's waar je als advocaat (of medewerker) bij een zaak als deze te maken kunt krijgen (en deze te bespreken). Een kort overzicht van morele dilemma's die vaak besproken werden, vind je hier.

De vreemdelingenrechter - We volgen drie vreemdelingenrechters te Amsterdam. Slow TV op NPO, maar wel een stuk realistischer dan de vele Amerikaanse series. (zie https://www.npostart.nl/de-vreemdelingenrechter/02-11-2010/POW_00177397)

De zes van Breda - Over zes jongeren uit Breda die wel/niet ten onrechte opgepakt en schuldig bevonden zijn. (NPO / Zembla, zie https://www.npostart.nl/zembla/25-10-2013/VARA_101335955) en niet onbelangrijk de uitspraak in deze zaak: zie https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Den-Haag/Nieuws/Paginas/Veroordelingen-6-van-Breda-blijven-in-stand.aspx

Dark Waters - Een film over een advocaat die de beerput van DuPont opentrok (voor wie dit heeft: te zien via Pathé / Amazon Prime; trailer hier: https://youtu.be/rU8NL51msto)

Extremely wicked shockingly evil and vile - Film over Ted Bundy die opgepakt is op alleen een tandafdruk (bij ons ondenkbaar).(zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/81028570)

Kijken in de ziel: rechters - Serie van Coen Verbraak waarbij verschillende rechters worden geïnterviewd over hun vak. Te zien via de NPO: https://www.npostart.nl/kijken-in-de-ziel-rechters/20-07-2015/VPWON_1236328 

Kijken in de ziel: strafpleiters – Zelfde als bij de rechters (zie hiervoor), maar dan van advocaten. De serie is helaas (tijdelijk?) niet beschikbaar meer via NPO. Beeld en Geluid heeft een tijdje toegang gegeven. Onduidelijk of dit ook voor studenten / cursisten is.  

The Lincoln Lawyer - Amerikaanse juridische dramaserie, gebaseerd op de boeken van Michael Connelly. Fictief en gericht op juryrechtspraak (zeker serie 1) maar een aantal dilemma's zijn wel realistisch (zoals hoever je moet gaan als jurist voor je cliënt als je deze niet gelooft of misschien jou bedriegt. Te zien op Netflix. https://www.netflix.com/nl/title/81303831

Law abiding citizen – Interessant omdat hier mensen vrijgesproken worden en vervolgens die man bewijst dat het geen rechtvaardig rechtssysteem is aangezien ze onderhandelen met gevangenen etc. (o.a. op Netflix, https://www.netflix.com/title/70116679)

Lucia de B. – Film over de bekendste justitiële dwaling in Nederland (o.a. op Netflix, https://www.netflix.com/title/80019700)

Lucia de B. ­– Nogmaals, maar dan een kortere documentaire via de NPO (https://www.2doc.nl/speel~WO_VPRO_043137~lucia-de-b~.html)

Making a murderer – Thriller die over een periode van 13 jaar twee mannen volgt die (mogelijk) vals werden beschuldigd. (Netflix, zie https://www.netflix.com/nl/title/80000770)

Mindhunter – Twee FBI-agenten ondervragen serie-moordenaars in hun poging ze beter te begrijpen. (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/watch/80114855

Napleiten – De eerste podcast op deze lijst: journalist Wouter Laumans en strafpleiter Christian Flokstra bespreken een afgeronde strafzaak met de advocaat of officier van justitie die betrokken was bij de zaak. Via Spotify en Apple te beluisteren.

Officier van Justitie, dossier van een moordzaak (NPO, zie https://www.npostart.nl/2doc/19-05-2014/VPWON_1174868). Hier vind je een overzicht van mogelijke morele dilemma's / kwesties die zijn af te leiden uit deze documentaire.

Real detective – Combi van documentaire / nagespeelde scènes waarin rechercheurs terugdenken aan zaken. (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/80096763)

Roman J. Israel, ESQ – Denzel Washington als vreemde maar geniale burgerrechtadvocaat die een belangrijke (morele) beslissing moet nemen. (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/80202075)

The confession killer - Over iemand die zegt moorden te hebben gepleegd, omdat hij het op het bureau beter heeft dan zijn eerdere leven. (o.a. op Netflix, https://www.netflix.com/title/80213588)

The confession tapes – Documentaire-serie over onschuldigen die een misdrijf bekennen omdat de politie op ze inspeelt. (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/80161702)

Trial4 – Miniserie over de al dan niet onschuldige Sean K. Ellis die beticht wordt van moord op een politieagent. Over corruptie en racisme in de VS. (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/80202347)

Unsolved mysteries – Remake van bekende serie over mysteries die nog niet opgelost zijn. Hieronder ook enkele (schokkende) moorden. (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/81026055)

When they see us – Miniserie over vijf tieners die vals worden beschuldigd, waarbij zij door mishandeling van de politie elkaar de schuld geven (zie o.a. Netflix, https://www.netflix.com/title/80200549)


Voor wie Netflix heeft en geïnteresseerd is in documentaires over waargebeurde (juridische / opsporings) verhalen, kan deze categorie sowieso een kijktip zijn: https://www.netflix.com/title/80000770. Zoek je een klassieker dan is dit lijstje wel interessant!

 Veel kijk- en/of luisterplezier!