De rechtszaak tegen Wilders heeft op de eerste dag al veel losgemaakt. Het optreden van de rechtbank was zacht gezegd onhandig. Interessant is echter ook de discussie die in de zijlijn plaatsvond tussen Nieuwsuur en mr. Bram Moszkowicz. De advocaat weigerde vandaag om een journalist van dit programma te woord te staan. Dit omdat het nieuwe tv-programma de vriendin van Moszkowicz, Eva Jinek, niet als presentatrice wilde in verband met hun relatie. Vanavond maakte de advocaat bij DWDD bekend dat hij weer in gesprek is met Nieuwsuur en morgen zelfs in de uitzending van het programma zit.

De vraag blijft staan hoe we tegen het optreden van Moszkowicz moeten aankijken. Nieuwsuur benaderde de advocaat vanwege het proces tegen zijn cliënt Wilders en de advocaat stond andere persdiensten wel - inzake de zaak Wilders - te woord. Is het dan nog wel gelegitimeerd om een eigen ruzie uit te vechten terwijl je primair als belangenbehartiger van je cliënt optreedt? Op het eerste gezicht lijkt dit niet problematisch. Iedereen begrijpt de situatie rondom de advocaat en het programma. Anderzijds kan ook de vraag worden gesteld of de advocaat - waarschijnlijk zonder voorbedachte rade - van de situatie misbruik maakte. Is het belang van Wilders wel gediend met deze ruzie? Waarschijnlijk kunnen we genuanceerd hier tegen aankijken (de advocaat is te begrijpen) maar helemaal zuiver lijkt het niet. Maar.... andere ideeën welkom.

Het verzoek tot wraking was ondertussen scherp gevonden van Moszkowicz. In DWDD leidde dit zelfs tot complimenten om zijn ethisch bewustzijn.

- Moszkowicz praat weer met Nieuwsuur, De Volkskrant, 04-10-2010
- Moszkowicz en de zaak Wilders, De Wereld Draait Door, 04-10-2010