In de HP/De Tijd van deze week is een kritisch artikel te lezen over het "oude denken" in delen van de vastgoedwereld: ondanks grote leegstand worden nog steeds nieuwe panden neergezet. De stelling is dat anno 2011 dit niet meer is uit te leggen. Met name de accountants van Deloitte, KPMG en PwC krijgen de volle laag. Tevens worden toekomstige gebruikers kritisch benaderd. Expliciet worden de advocaten en notarissen van AKD op de korrel genomen met hun aankondiging (november vorig jaar) dat ze groots gaan nieuwbouwen aan de Zuidas. Een vijftien jaar oud pand in Sloterdijk zal na oplevering leeg worden achtergelaten.

De vraag is in hoeverre dit past in het beleid van AKD inzake maatschappelijk verantwoord ondernemen. Past de nieuwbouw in het motto "Ook AKD voert een duurzaam beleid."? Een belangrijk tegenargument is dat het nieuwe gebouw een duurzaam gebouw zal worden waar het nieuwe werken voorop moet komen te staan. Niet iedereen - zo meldt HP/De Tijd - is overtuigd:
Maar schijn bedriegt, want achter de zorgvuldig opgebouwde groene façade creëert OVG het tegendeel van duurzame kantoorgebouwen, te weten structurele leegstand.

Bouwen voor leegstand, HP/De Tijd, 12-01-2011
Maatschappelijk verantwoord ondernemen, AKD, 12-01-2011