Voor wie het gemist heeft: de uitzending van KRO's Brandpunt over de wurgmoord op Joanna Yaetes van 31 januari staat online. Verdacht is de Nederlandse Vincent T. Voor ons interessant omdat ook wordt besproken wat de aandacht van de media doet met een juridisch proces. Omdat er in Engeland juryrechtspraak is, wordt - zo is de stelling - in de Engelse media geen informatie gegeven over de schuldvraag van de verdachte. De media richt zich daarom maar op het privéleven van (in dit geval) de Nederlandse verdachte. Maar draagt ook deze beeldvorming niet bij aan het juridisch oordeel?

Hoogleraar straf- en strafprocesrecht Chrisje Brants (Universiteit van Utrecht) schetst in de uitzending het sombere maar realistische beeld. Juryleden worden altijd beïnvloed door media-aandacht. Helaas ligt dit voor onze rechters niet anders zo wijst onderzoek uit. Ook zij worden beïnvloed door beeldvorming in de media. De stelling van advocaat Bart Nooitgedagt is dat in Engeland, Australië en de VS de pers echter meer beducht is voor deze beïnvloeding van buitenaf dan in Nederland. Juist omdat wij "professionele" rechters hebben die de media-aandacht naast zich neer zouden moeten kunnen leggen. Brants: een fictie.

Over de uitzending:
Het is een vraag die de Britse media al weken bezighoudt: wie is er verantwoordelijk voor de wurgmoord op Joanna Yaetes? De 25-jarige vrouw werd op 19 december als vermist opgegeven door haar vriend. Zes dagen later vonden wandelaars haar lichaam langs een achterafweggetje onder de sneeuw, op enkele kilometers van haar woning in Bristol. Yeates was gewurgd, zo bleek uit de lijkschouwing.

De belangrijkste verdachte is een Nederlander, de 32-jarige Vincent T. Sinds hij werd opgepakt, ligt het leven van zijn familie onder een vergrootglas. Ze worden gestalkt door Britse journalisten, voor wie iedere snipper in deze zaak nieuws is. In KRO Brandpunt spreekt Aart Zeeman voor het eerst met de broer van Vincent T., over de achtergronden van de zaak en wat er gebeurt als je onderdeel uitmaakt van een mediahype.

Uitzending gemist, Brandpunt, 30-01-2011

Get Microsoft Silverlight Of bekijk de flash versie.