Toneelgroep Imperium speelt van 4 tot en met 19 maart 2011 Brainwash

Naar de detectiveroman van John Wainwright en verslaggeving over recente zedenmisdrijven

Brainwash: Het verhaal
Drie meisjes van 12 en 13 jaar zijn verkracht en gewurgd. De schatrijke notaris Robbert Hemelrijk heeft de derde moord aangegeven. Op oudejaarsavond laat Inspecteur Ton Luke hem opnieuw naar het bureau komen, omdat “een paar ongerijmdheden” in Hemelrijks verklaring hem dwars zitten. Al snel wordt duidelijk dat hij, en hoofdagent Henny van Meesch, Hemelrijk zelf als de belangrijkste verdachte zien. In een bloedstollende nacht komen we veel te weten over Hemelrijk, over zijn vrouw Claire, en over de drie slachtoffers. Maar zullen we tegen de ochtend ook een helderder oordeel hebben?

Brainwash: Het toneelstuk
Het toneelstuk is een eigen bewerking van regisseur Jules Noyons. De voorstelling is een combinatie van een goede “noir” detective met een urgent onderzoek naar moraal, manipulatie en populisme in het Nederland van nu, aan de hand van een zedenzaak die bekend aandoet. De theatervorm is een combinatie van toneel en (live)video.

John Wainwright: De schrijver
Brainwash van John Wainwright is een detectiveroman die geheel bestaat uit een politieverhoor en monologen van de verschillende personages. Wainwright is een gewone schrijver van detectives, zoals Appie Baantjer, en net als Baantjer deed hij dat op basis van zijn eigen ervaring als politieman. Dat maakt zijn schriftuur ”streetwise”” en realistisch. Zijn dialogen zijn zeer goed en voer voor acteurs. Het bijzondere van deze specifieke roman, en de reden dat hij kort erna verfilmd werd (Garde à Vue, FR, 1981) en dat Gene Hackman bijna 20 jaar heeft rondgelopen met het idee van een “remake” voordat hij die uiteindelijk ook maakte (Under Suspicion, VS, 2000) is de “zoom in”. Deze roman bestrijkt een verhoor op een avond. Een classicistische structuur met eenheid van tijd, plaats en handeling. In plaats van actie krijg je een vrij complex beeld van de achtergrond en de morele implicaties van zowel de gepleegde misdaden als van de misdaadbestrijding.

Jules Noyons: De regisseur
Jules Noyons volgde een opleiding tot dramaturg/regisseur aan het RITCS te Brussel. Pas afgestudeerd vormde hij met een paar jongens van de Amsterdamse toneelschool de muziektheatergroep Illyrië. Hij regisseerde Niet Vergeten van scenarioschrijver Jean-Claude Carrière voor de Toneelschuur Haarlem, De Minnaar van Harold Pinter met soapsterren Rick Engelkes en Isa Hoes, twee lunchvoorstellingen voor Theater Bellevue: De Nacht en het Moment naar Crébillon fils en een klucht van de Sade, Het Boudoir. Ook bij Imperium is Jules geen onbekende. Hij maakt al tien jaar spectaculaire en succesvolle voorstellingen. Na Peter Pan (2001), Spaanse Ruiters (2003), De Drie Musketiers (2004), Bash (2006) en Dogville (2009) brengt hij nu Brainwash. Zijn vijf vorige producties wonnen driemaal de Kees Visserprijs en viermaal de Publieksprijs. Zijn ad hoc productie Onder mannen (2009) werd geselecteerd voor de Engelenbak in Amsterdam.

Regie en bewerking:
Jules Noyons

Spelers:
Ric Berretty, Kim van der Heijden, Hester Krijgsman, Et Meijvogel

Speeldata:
4, 5, 10, 11, 12, 17, 18 en 19 maart 2011

Aanvang:
20:30 uur

Entree:
Normaal tarief: EUR 10 - CJP, 65plus en studenten: EUR 8

Toneelgroep Imperium speelt van 4 tot en met 19 maart 2011 Brainwash, Imperium, 11-02-2011