Bram Moszkowicz blikt in Moraalridders (EO) terug op de zaak Wilders. Het is om te beginnen interessant te zien hoe de advocaat over de persoon Wilders spreekt: Moszkowicz is voorzichtig, weloverwogen maar altijd positief. Dit maakt Moszkowicz zo'n goed voorbeeld - descriptief - van het type de advocaat als Belangenbehartiger zoals gedefinieerd door Parker. In verschillende stukken beschrijft Parker vier typen advocaten/juristen: De Belangenbehartiger, De verantwoordelijke Jurist, De Moreel Activist en De Relatiegerichte Jurist. Haar stelling is dat iedere jurist een voorkeurtype heeft. Moszkowicz bevestigt zijn voorkeur door het antwoord op de vraag of de cliënt belangrijker is dan de rechtsstaat (overeenkomstig het type: ja).

Andere relevante vragen die gesteld zijn:
- Waarom de zaak Wilders aangenomen?
- Is het proces Wilders goed geweest voor de rechtsstaat? (ja ivm de uitspraak, nee omdat de rechterlijke macht een duw heeft gekregen)
- Is de cliënt belangrijker dan de rechtsstaat? (ja)
- Was dit de mooiste zaak van het jaar / ooit?
- Zou u niet meer in het maatschappelijk debat willen doen?

De grens tussen wat Moszkowicz zelf vindt - in ethisch opzicht - en wat het recht voorschrijft, wordt in het middendeel van het interview losgelaten. Hier spreekt Moszkowicz - gestuurd door de vragen - zich dus meer in morele zin uit. Dit toont dat de vier typen van Parker in de praktijk snel door elkaar gaan lopen. Geen enkele advocaat is nu eenmaal enkel Belangenbehartiger, of een Moreel Activist, of ... et cetera).

Dit betekent echter nog niet dat alle types normatief even houdbaar zijn. Drie posities t.o.v. de vier types van Parker zie je terug in de wetenschappelijke literatuur:
(1) alle types die Parker beschrijft zijn moreel even houdbaar,
(2) enkel één type advocaat/jurist is de juiste (vraag is natuurlijk welke), of
(3) geen enkel type advocaat/jurist is moreel juist.

Het interview:

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Moraalridders: Bram Moszkowicz, EO, 21-12-2011

Hieronder enkele lecture-notes voor een toelichting op de theorie van Parker.

Parker: Four approaches to lawyers ethics (toelichting), University of Melbourne (via jaani.net)