Prof. dr. Ton Derksen, emeritus hoogleraar Wetenschapsfilosofie, presenteerde gisteren zijn nieuwe boek "Leugens over Louwes". In het boek legt hij uit waarom in de Deventer moordzaak sprake is van een gerechtelijke dwaling. Volgens Derksen zat Louwes ten onrechte een gevangenisstraf van acht jaar uit. Een nieuw boek over waarheidsvinding, cognitieve valkuilen en andere missers binnen de strafrechtpraktijk.

Rechtspraak.nl meldt dat Derksen niet alleen negatief is. Rechters zijn zich - mede door gevallen als (en boeken over) Lucia de B. - meer bewust van de mogelijke fouten die gemaakt kunnen worden. Rechtspraak.nl citeert:
"Je ziet bijvoorbeeld dat er meer vrijspraken komen. Er wordt dan snel geroepen dat rechters hun rug niet recht houden. Maar dat doen ze dan juist wel: als het bewijsmateriaal twijfelachtig is, moet je durven om voor vrijspraak te kiezen.”
Zuiver: het OM en het NFI willen nog niet reageren, zo meldt de Telegraaf, omdat ze de inhoud van het boek niet kennen. De advocaat Knoops, zo meldt NRC, verwacht echter niet dat het boek van Derksen een rol zal spelen bij mogelijke heropening van de zaak (waarschijnlijk wordt het verzoek hiertoe bij de Hoge Raad in maart ingediend). Dit omdat het boek, zo stelt Knoops, geen echte nieuwe feiten bevat.

Enige links:
Boek: Deventer moordzaak, Leugens over Louwes, ISVW, 06-12-2011
Deventer moordzaak: de meest knellende vragen, ISVW, 06-12-2011
Ton Derksen: ‘Rechters bewuster van mogelijke fouten’ , Rechtspraak.nl, 06-12-2011
Schrijver boek Deventer moordzaak: Ernest Louwes is onschuldig, NRC, 06-12-2011
'Dwaling NFI bij Deventer moordzaak', Telegraaf, 06-12-2011
Nieuw herzieningsverzoek in Deventer moordzaak, Nieuws.nl, 06-12-2011

Video ISVW over Leugens over Louwes: