Diverse media berichten dat oud-informateur en voormalig lid van de Raad van State Rein Jan Hoekstra het toezicht op de advocatuur gaat controleren. Hoekstra kreeg het verzoek van de Nederlandse Orde van Advocaten. De vraag is in hoeverre het huidige systeem van toezicht door lokale dekens voldoende garantie geeft voor kwaliteit, objectiviteit en integriteit van de advocatuur.

Hoekstra is zelf oud-advocaat maar dat lijkt de objectiviteit van het onderzoek niet in de weg te gaan staan. Hij was namelijk van 1965 tot en met 1970 werkzaam in deze rol en lijkt hiermee op gepaste afstand te staan. Wel kwam Hoekstra vorig jaar in het nieuws in verband met de inkomsten die hij verwierf door allerlei bijbanen. Uit onderzoek van de NRC bleek dat Hoekstra ten onrechte een vergoeding kreeg als lid van de commissie-De Veer, die de integriteit bij de materieeldienst van Defensie onderzocht.

Hoekstra zou tevens in 2011 onderzoeker worden naar de vermeende angstcultuur bij het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers). Omdat dit onderzoek in opdracht van de Raad van Toezicht (RvT) van het COA plaatsvond, bestond er bij de start van het onderzoek bij enkele politieke partijen twijfel over de onafhankelijkheid van het onderzoek. De twijfel betrof hier niet Hoekstra maar enkel de opdrachtgever (de RvT). Minister Leers stelde vervolgens een groot onderzoek naar het COA in. Dit onder leiding van prof. Michiel Scheltema.

Bronnen:
Rein Jan Hoekstra wordt systeemtoezichthouder advocatuur, Advocatie, 30-01-2012
CV Rein Jan Hoekstra, Parlement.com, januari 2012
Ook CDA’er Hoekstra verdient te veel, NRC, 03-06-2011
Kamer niet tevreden over COA-onderzoek, InOverheid.nl, 29-09-2011
VVD’er Hermans onder vuur om COA, De Pers, 28-09-2011
Leers stelt groot onderzoek COA in, NOS, 30-09-2011