Op vrijdag 9 maart 2012 heeft Prof. dr. G.C.G.J. van Roermund, o.a. oud-hoogleraar Rechtsfilosofie, een openbaar afscheidscollege gegeven, getiteld: Ieder tsèn: zeven variaties op een rechtsbeginsel.

Prof. dr. Bert van Roermund was hoogleraar rechts filosofie (1989-2010) en politieke filosofie (2010-2012) aan de Universiteit van Tilburg. In tal van boeken, vertalingen, bundels en artikelen heeft hij zich bezig gehouden met de grondslagen van recht en staat. Naast zijn beschouwingen over democratische wetgeving, grondrechten en internationale rechtsverhoudingen (in het bijzonder in het werk van Hobbes, Montesquieu, Rousseau en Kant) heeft hij zich altijd sterk geïnteresseerd voor recht en taal.

De rede - voor de liefhebber - is te lezen via onderstaande link. In het Brabants Dagblad van 10 maart een interessant interview met de scheidend hoogleraar:
Als denker over recht en politiek maakt hij zich zorgen. Het gezag van het recht wordt uitgehold en de politiek maakt hapsnap-beleid. ,,Recht dat blijft steken in geroep en geprobeer is geen recht."
Ieder tsèn, Zeven variaties op een rechtsbeginsel, IVK Pax Christi, 09-03-2012
'Recht is vooral lastig en komt vaak slecht gelegen', Brabants Dagblad (abonnee), 10-03-2012