Twee weken geleden benoemden we al een mogelijke winnaar voor de prijs van Het Ultieme Morele Dilemma voor juristen: de wet handhaven als dit vrij onzinnig lijkt te zijn (en waarom dit lastig is: want wat is onzinnig). Om het concreet te maken een recent voorval.

Probleem
De Stentor bericht over de 79-jarige Marcel Ritmeester, sinds 2009 de directeur/conservator van het Nederlands Elektriciteits en Radio Museum te Hoenderloo. Een klein museum waar de directeur zich vol overgave voor inzet. Probleem: Ritmeester moet van de gemeente een aanbouw afbreken die er al twaalf jaren staat.

Waarom
De gemeente handelt in navolging op een 'handhavingsverzoek'. Onduidelijk is wie dit verzoek heeft gedaan en waarom maar de bijbouw achter het hoofdgebouw staat er in strijd met de regels (voorwaarden bestemmingsplan). De gemeente heeft het museum gesommeerd voor 1 april deze af te breken. Bijkomend detail: Ritmeester zint op vertrek als de gemeente doorzet. Bijkomend detail nummer 2: De beste man werd - zo bericht krant - door de burgemeester van Apeldoorn nog geridderd in de Orde van Oranje-Nassau als stuwende kracht achter het museum.

De Stentor citeert een woordvoerder van de gemeente:
"[Het is een] sneue aangelegenheid. [...] Die man heeft zijn hele hebben en houwen hierin gegooid en heeft hier toch naam en faam mee gemaakt. [...] We mogen echter niet alleen naar zijn belang kijken."
Museum verbijsterd: waarom afbreken?, De Stentor, 14-03-2012
Het ultieme dilemma voor de juridische beroepsbeoefenaar: boerka, begrotingsregels of ..... ?, Rechtsethiek.nl, 03-03-2012
Het Elektriciteits Museum (website)