De zaak van de anonieme tipgeefster roept een aantal vragen op.
1. Ten eerste geeft de directeur van de Meldlijn aan dat er duidelijke afspraken waren gemaakt over hoe met tips om te gaan. Indien dit het geval is, is het vreemd dat het OM / politie hier niet naar gehandeld heeft.
2. Indien deze afspraken niet helder waren - en dit lijkt het geval te zijn aangezien het OM / politie anders heeft gehandeld - is het vreemd dat er geen contact is geweest tussen beide instanties. Vanuit beroepsethisch perspectief is dit misschien wel het meest kwalijke. Het OM kon weten dat het punt gevoelig zou liggen: zowel bij de Meldlijn als bij de tipgeefster. Het OM stelt echter dat het geen vertrouwelijkheid hoeft te geven omdat de meldlijn Misdaad Anoniem geen geheimhouder is. Juridisch mogelijk correct, maar de verantwoordelijkheid van een professional gaat verder. De vereiste sensibiliteit wordt daarentegen mooi verwoord door directeur Wesselink van de tiplijn die volgens de Trouw aangeeft dat ondanks het OM en politie misschien de juridische waarheid aan hun kant hebben, zij nooit de gevolgen hiervan hadden mogen verontachtzamen. Had het OM / politie het gesprek niet mogen opnemen? Hierover kun je - en dat is duidelijk - discussiƫren. Maar elkaar raadplegen hierover is het minste wat gedaan had moeten worden.

De gevolgen die het OM / politie had moeten overwegen betreft - met alle bijkomende media-aandacht - trouwens niet enkel het primaire belang van de vrouw maar ook de negatieve beeldvorming t.a.v. de tiplijn. Of de politie / OM dit heeft meegewogen valt te betwijfelen. Hopelijk dat dhr. Wesselink het OM / politie de vereiste sensibiliteit en omgevingsbewustheid kan aanreiken.

- Gegevens anonieme beller tiplijn op straat, Spits, 21-9-2009
- Reactie Meld Misdaad Anoniem: Anoniem, Meld Misdaad Anoniem, 21-9-2009