Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

Rechter zet gevoelige dossiers bij oud vuil

Vervelend. Een rechter-plaatsvervanger te Den Haag heeft in haar woonplaats dozen vol strafdossiers met gevoelige informatie bij het grofvuil gezet. Onder andere mobiele nummers van verdachten en dossiers van oorlogsmisdadigers lagen op straat. Ze heeft direct ontslag genomen. Een juiste stap van deze hoogleraar internationaal straf(proces)recht al is jammer dat hierdoor veel inhoudelijke kennis ook niet meer via de rechtspraak ten gunste van de samenleving zal komen.

Wat me wel altijd verbaast, is waarom "de passant die de dozen vond" de inhoud aflevert bij een krant en niet bij de organisatie in kwestie (in dit geval de rechtbank). In dat geval had ze hier intern op aangesproken kunnen worden en had deze (mogelijk) inhoudelijk wel goed-functionerende rechter-plaatsvervanger geen ontslag hoeven te nemen? De passant had wat mij betreft bij zo'n oplossing zelfs beloond mogen worden. Is een dergelijke oplossing niet meer in het voordeel van onze samenleving? En moet zo'n oordeel wel bij de toevallige passant liggen? Lastig dus: is de enige juiste stap die van naar het AD?

- Rechter zet strafdossiers bij het grofvuil, AD, 22-01-2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

 

Deel deze pagina...