Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

10. Mag een rechter van de wrakingskamer een bestuursfunctie hebben bij een van de partijen in het onderliggend conflict?

Het wrakingsverzoek van Wilders is afgewezen. Volgens de voorzitter van de wrakingskamer Frans Bauduin is er geen ongeoorloofde druk uitgeoefend op de verdachte „om zijn zwijgrecht op te geven”. Een op het eerste oog zuivere redenering.

Niet iedereen is overtuigd. Critici vragen zich namelijk af of Bauduin zelf wel de juiste man was om als voorzitter van de wrakingskamer over het wrakingsverzoek te oordelen. Grootste bezwaar: hij zit in het bestuur van het Marokkofonds en dat maakt hem ook weer partijdig. Complotdenken of een terecht bezwaar, het was in ieder geval beter geweest voor de acceptatie van deze als van de toekomstige uitspraak als Bauduin zich had teruggetrokken. De morele vraag is of een rechter sowieso een dergelijke bestuursfunctie kan hebben.

- Wrakingsverzoek Wilders afgewezen, NRC, 05-10-2010
- Wrakingsverzoek Wilders afgewezen door Marokkofonds rechtbank, Pasteurella Weblog, 05-10-2010
- Bestuursleden Marokkofonds, Marokkofonds
 

Deel deze pagina...