Argumentatie


Dit is een site over juridische beroepsethiek en de waarde(n)volle professionaliteit van juristen, incl. de daarbij behorende morele dilemma's. Het doel is om inzicht te geven in en te reflecteren op de beschrijvende en voorschrijvende ethiek en het kritisch vermogen van advocaten, rechters, officieren van justitie, wetgevingsjuristen, arbeidsjuristen, bedrijfsjuristen, etc. (meer lezen »)

Geen parkeerboetes voor gezagsdragers Haren: het inductiemechanisme.

In Haren hoefden gezagsdragers jarenlang opgelegde parkeerboetes niet te betalen. Ambtenaren vernietigden opzettelijk en met regelmaat bonnen van opeenvolgende burgemeesters, wethouders en ambtenaren. Interessant is dat het gebruik om de parkeerboetes te vernietigen, ontstond omdat het voor hen onnodig omslachtig werd gevonden om een formeel bezwaarschrift te schrijven. Natuurlijk moesten gewone burgers wel een bezwaarschrift indienen.

Het is bekend dat kleine vergrijpen kunnen uitgroeien tot grote misdaden (van kruimeldiefstal tot bankoverval). O.a. Muel Kaptein schrijft hierover in zijn boek 'Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen'. Twee mechanismen kunnen volgens Kaptein bij niet-integer gedrag van toepassing (blz. 140). Het eerste mechanisme is escalerend commitment: het gevoel dat er geen weg meer terug is en dat men door moet gaan. Het tweede mechanisme is het inductiemechanisme: de normen en waarden van de betrokkenen zijn zo veranderd dat men de overtreding niet meer als zodanig ziet. Zo kan binnen een organisatie een kleine fraude in de boekhouding uitgroeien tot een schandaal.

In Haren lijkt het laatste het geval te zijn.

Gemeente Haren verscheurde jarenlang parkeerboetes van gezagsdragers, Volkskrant, 11-02-2012
M. Kaptein, Waarom goede mensen soms de verkeerde dingen doen, Business Contact, 2011
 

Deel deze pagina...